Arts Bakkers van Hier sinds 1947

Leerschool
Arts Bakkers bakt ze bruin al meer dan 60 jaar.De grondlegger van de bakkerij, wijlen Thei Arts, besloot op 14 jarige leeftijd het bakkersvak in te gaan. Als knecht bij bakker Brons in Gennep, Panken in Boxmeer en tot slot bij Thei Coopmans in Ottersum werd hij gekneed en gevormd tot een echte warme bakker. Het bakkers- en kruideniersdiploma behaalden de jonge bakker in Nijmegen. “Na vijf Onze Vaders en Vijf Wees gegroetjes in de Molenstraat -kerk slaagde ik voor het examen” memoreert Thei.In 1944, nog tijdens de wittebroodsweken moesten bakker en zijn prille bruid Bets, Ven-Zelderheide Verlaten om er in juni 1945 terug te keren. In zijn geboorteplaats Ottersum, huurde Thei de bakkerij van Sjef Heldens, met wie hij compagnon werd.

Brood venten

Thei ventte het brood met paard en kar tot aan Plasmolen toe, terwijl Bets in Ven-Zelderheide handel dreef. De winst van de broodverkoop deelden de compagnons wekelijks samen. Na de verkoop van de bakkerij en Sjef Heldens verhuizing naar de huidige Heldro-Ys bedrijf in 1950 streken Thei en Bets neer aan de Ottersumse St. Janstraat waar de bakkerij en winkel nog gevestigd zijn. Naast de verkoop in de winkel werd er brood gevent. “De bestellingen begonnen en eindigden bij de buren aan resp. de linker en rechter kant.” Herinnert Bets zich. De modernisering ging ook aan Bakkerij Arts niet voorbij; paard en kar en transportfiets maakten plaats voor de elektrokar waarmee Lenie Hopman nog jarenlang de bestellingen reed. Toen Lenie in 1993, na een dienstverband van 40 jaar, stopte met bestellen betekende dat het einde van het brood venten. 

Kampioenschappen
Zoon Harrie trad in vaders voetsporen en leerde het bakkersvak gedurende 3 jaren op “LTS de Hamert” te Wellerlooi. Op 15 jarige leeftijd kwam Harrie thuis in dienst en werd 6 jaar later mede -firmant van vader Thei. Samen streden Thei en Harrie jarenlang met succes in vakwedstrijden om de Limburgse en Nederlandse kampioenschappen. Vader en zoon legden samen beslag op 8 Limburgse en 6 Nederlandse titels. Deze en vele andere, zijn nog altijd tentoongesteld in het museum gedeelte van de bakkerij. Van die successen plukken de Ottersumse bakkers nog altijd de vruchten. “Van heinde en verre kwamen de klanten voor ons brood en banket en blijven nog altijd komen.” Zegt Harrie. Bovendien blijf je hierdoor alert op kwaliteit en ontwikkelingen in de bakkerij. Dit heeft geleid in een assortiment van meer dan 150 soorten brood en banket. De naam wordt dan ook “Kwaliteits Bakkerij Arts”

Nieuwbouw
In 1980 deden Thei en Bets een stapje terug en runnen Harrie en Ine de zaak zelfstandig. De in 1971 geopende zelfbedieningszaak (met Kroon -artikelen) onderging een herinrichting waarna in 1982 de nieuwe bakkerij in gebruik genomen werd. Het familie bedrijf groeit uit tot een groot klein bedrijf met Harrie en Ine als echte gezichten van de zaak.
Daarnaast openden Harrie en Ine 2 filialen in Gennep.
Sinds 1986 in Winkelcentrum de Duivenakker. En in 1994 in de Clarenshof aan de Zandstraat. Daarnaast word er in Nijmegen bij bakkerij “de Korenschoof” aan de Steenbokstraat in Nijmegen sinds 2002 dagelijks het gehele assortiment brood en banket geleverd.

 

Drie Generaties
Anno 2009 is de derde generatie Arts actief in de bakkerij.In 1996 treed Sjoerd Arts toe tot het bedrijf als Vennoot.Hij heeft dan de 4-jarige opleiding Brood en Banket aan de Vakschool Wageningen gevolgd, en dit na stages bij verschillende bedrijven afgerond.Een jaar later komt zijn partner Mieke Schmitz ook bij het bedrijf. Zij komt uit de Psychiatrische zorg en heeft dus een heel andere achtergrond. Het bedrijf heeft nu meer dan 35 medewerkers in productie en verkoop.Niet veel later komt ook Jop Arts ( jongste zoon van Ine en Harrie) bij het team. Na ook een opleiding in Wageningen met specialisme brood. Nu kunnen Harrie en Ine in 2007 met een gerust hart, wat meer afstand nemen van het bedrijf.

 

Nieuwe stijl
De nieuwe huisstijl die eind 2008 gepresenteerd word met bijhorende nieuwe naam: Arts Bakkers van Hier.
Deze wordt samen met overburen Imagro ontwikkeld.
Met meest in het oog springende hoogtepunt, de bezorgbus.

Hiermee word niet alleen brood en banket rondgebracht, maar ook reclame gemaakt.

Nieuw Bergen
Vanaf 1 januari 2010 zijn we ook op Raadhuisplein in Bergen present. Dit was voorheen een filiaal van Cuypers uit Afferden. De vertrouwde gezichten van de winkeldames zijn gelukkig allemaal gebleven. Hier hebben we ons volledige assortiment brood, banket en chocolade. Daarnaast hebben we enkele zitjes voor een overheerlijke kop koffie met een broodje of stuk gebak!